tisdag 26 april 2016

Hallandssöm!

 


Hängkläde från Fjäre daterat 1843
Bild: Nordiska Museet

Vi har, i Sverige, ett antal sömsätt knutna till avgränsade platser eller landskap som gör sömmarna speciella. För den som är insatt i de olika landskapssömmarna är det lätt att snabbt kunna utröna vilken typ av landskapssöm som är  broderat.
Hallandssöm finns, precis som namnet avslöjar, i Halland och broderades från slutet av 1700-talet och fram till slutet av 1800-talet. Sömmen härstammar från ett par brodöser som var verksamma i norra Halland.
 
 
Hängkläde med livsträd  Bild: http://ullemorsverkstad.se


Vanligtvis sydde man örngott och hängkläden. Hägkläden plockades fram vid de stora högtiderna för att smycka tak och väggar. En kvarleva som fanns kvar sedan den tid då husen saknade skorsten och husväggarna inne blev sotiga, s.k. "sotad ås".
Hängklädena kunde vara allt från 2-10 m långa och cirka 25-35 cm breda.
 

Pudevar
Bild: http://slowmadepgl.blogg.se

Örngottet,  pudevaret, ett örngott för en stor kudde, som broderades på den kortsida som syntes ut mot rummet, att visas upp.Mönsterkompositionen består ofta av ett mittmotiv med speglar på respektive sida om mitten, ett monogram och årtal brukar också finnas med.

Bild: Tradera

De tidigaste broderierna var ofta sydda på lin då linodlingen var stor i Halland. Tråden man sydde med var av bomull som blivit över vid vävning.
Karaktäristiskt för landskapssömmar är att spara på tråden så att den lades med mest tråd på framsidan och små korta stygn på baksidan.
Hallandssömmen har två huvudtyper. En bunden och en fri med former som  är hjärtan, stjärnor, rundlar, trianglar, bårder och livsträd.





   
 

Olika typer av bottnar 
Bild: http://www.365slojd.se
 
 
Sömsätten är stjälkstygn, langettstygn och kedjestygn blandat med plattsöm, gles flätsöm, korsstygn och bottenssömmar. På äldre broderier finns öglestygn och diamantstygn.
Äldre broderier är ofta sydda med rosa stygn på ljust linne.  Numera vet man att  den rosa tråden förmodligen varit starkt rosa eller röd från början men blekts.
Västgötasömmen är väldigt lik den fria hallandssömmen men har kraftfulla taggar runt de olika motiven.   
 
 
 
 
För att ett kulturarv ska leva behöver det utvecklas och inte konserveras.

Mira Bodiroza är en kreativ designer som tagit tag i hallandssömmen och utvecklat den samtidigt som hon behållit de karaktäristiska symbolerna och formerna.
 
Här är länken till hennes hemsida. http://www.mirabodiroza.com/
 
 
 
                                                
Broderi av Mira Bodiroza
 
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar