lördag 6 april 2013

Sjömansmode då och nu!




Pojke i sjömanskostym.
Porträtt av Louise Howland King Kox
1865-1945

Modeskapare har under åren hämtat inspiration till sina nya kollektioner från världens alla hörn. Ett återkommande tema är flottisten eller sjömansmodet, som inspirerat i över ett sekel.  
Bild: GoneMovie.com


Filmer har spelats in med sjömannen i huvudrollen, tecknade figurer har lästs om och mängder av visor har skrivits och sjungits om den glade sjömatrosen. Alla har de varit klädda i en eller annan variant av sjömanskostymen.


Sjömansdräkt, vit variant. Bild: Bluejacket.com

Är sjömanskläderna själva sinnebilden av frihet, kärlek och äventyr? Samtidigt som klädseln är strikt är den också ledig, den är både exotisk och spännande med en fläkt av fjärran länder och kanske ett tecken på en välordnad och skötsam person.




Albert Edward, prins av Wales. Målning av Frans Xaver Winterhalter 1846.



Det började med att Albert Edward, prins av Wales och son till drottning Victoria, poserade i sjömanskläder för ett porträtt. Den engelska överklassen hakade på och snart var ett nytt mode skapat. Pojkarna i sjömansskjorta och kortbyxor och flickorna i klänningar med den så typiska fyrkantiga kragen på ryggen. Sedan dess har detta engelska mode mer eller mindre hållit i sig.





Ute på haven var det viktigt att kläderna hade en praktisk funktion. Jackan, som kom till under napoleontiden var utan knappar för att inte vinden skulle ta tag i den. Den stora fyrkantiga kragen kom till för skydda jackan, bussarongen, mot smuts från den tidens oklippta flottister som ofta hade långt hår i en hårpiska i nacken. I England hävdar man att banden på kragen ska minna om lord Nelsons tre stora sjösegrar över fransmännen. Detta är dock inte sant då fransmännen var de som först inroducerade dessa band.
När det har hör sjögång och vattnet sköljde över durken var det praktiskt med lite vidare byxor som inte slog mot vristen då de var våta.
Så snart som denna klädedräkt slog igenom, 1850, angavs i en generalorder om att den svenska flottisten skulle bära blå krage av engelsk modell. Däremot skulle de svenska sjömännen inte bära den tvärrndiga tröja i blått och vitt. Den härde hemma i den ryska och franska flottan.


gibson-girls-at-the-beach
Gibson Girls. tidigt 1900-tal.  Bild: http://alexscissors.wordpress.com


Modet att bära sjömanskläder blev populär och bars av båda könen. Under sent 1800-tal bar man gärna det marina modet i bad-och fritidskläder. 1900-talets första decennim präglades av ett nytt mode, The Gibson Girl främst i USA, med marina inslag.


Bild: eriding.net



Sjömansmodet har som barnplagg har hållit i sig men i vissa länder har man gått ett steg längre. I Japan har man sedan 1920-talet haft skoluniformer kallade sailor fuku inspirerade av sjömanskostymen.





Bild: http://www.tattoogathering.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar