tisdag 29 januari 2013

Vad har du på fönsterbrädan?




Det är med blomkrukor/ytterfoder (utan hål i botten) som med det mesta. Det finns trender som kommer och trender som går. Ena året ska krukan vara cerise och låg, för att nästa år vara vit och hög. Ibland ska den vara naturell av lera för att senare helst av betong.
Den som inte vill följa den senaste trenden utan vill gå sin egen väg kan hitta spännande enkla krukor på loppisar och på auktioner.


Krukan Wasa  Bild: Bloggen skynda fynda

En kruka som började tillverkas på 1930-talet är Wasa. Det var Uppsala Ekeby som tog fram modellen i flera färger.  

 
Bild: Bloggen lyckans smed

En annan kruka som också tillverkades av Uppsala-Ekeby är Gunilla. Året var 1952 då man tillverkade de första krukorna för att sedan fortsätta fram till 1970-talet. Det fanns fem storlekar i tre olika kulörer och formgivare var Bertil Nilsson.




Vinda ett ytterfoder som designades av Stig Lindberg för Gustavsberg, Tillverkningen började år 1950 och varade i tolv år. Ytan har en grov struktur i reliefmönster. Så klassisk i sin design att den skulle passa i de flesta hem även idag.


 
Linné  Bild: porslinet.nu

1950-talet bjöd på valfrihet. Det fanns krukor med glasyr och utan glasyr. Krukor med räfflade mönster och släta krukor med glasyr i olika färg. Bara att välja. En av de modeller som tillverkades i tre storlekar under denna tid var Linné.


Bild. Bloggen skynda fynda


En bit in på 60-talet, närmate bestämt 1967, började man tillverka Lansett, blått eller vitt fanns att välja mellan. Vid denna tid var det mesta annars brunt och orange när det gäller färgsättning i hemmet och inredningsdetaljer.


Gulgrön Vera Bild: Precisensan

Vera var en annan populär kruka från 60-talet. Den passade utmärkt till de tunga furumöbler med knaggar och grov struktur som var högsta mode.



Waldemarsuddekrukan. Design Prins Eugen.
Bild: Gustavsbergs porslinsfabrik


För den som inte kan eller vill fynda på loppis kanske Waldemarsuddekrukan passar. Den har "alltid" funnits och passar in i de flesta miljöer.
Eller varför inte vira in krukan i ett papper och slå ett snöre runt?



Bild: Bloggen enpojkmammasvardag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar