måndag 10 december 2012

Helen Schjerfbeck, aktuell på Waldemarsudde!



Utställningen visas 10 november 2012 – 24 februari 2013
Waldemarsudde i Stockholm.

Här är hon, hemmadottern Helen Schjerfbeck. Kvinnan som aldrig gifte sig och som långa tider levde under trycket av sin mors trångsynthet, sin egen sjuklighet och en del "måsten" i form av praktiska bestyr.
I år är det 150 år sedan hon föddes och för att fira detta visas en jubileumsutställning med 110 av hennes mest kända verk på Waldemarsudde.



Helen Schjerfbeck 1915

Helen Schjerfbeck kan med några få linjer och valörer visa en mystik där man nästan känner den tidens matriarkala moral. Hon har inte många färger på sin palett men visar en distinktion i sina valörer som är alldeles tillräckligt för att hon ska kunna uttrycka vad hon känner.


Dancing shoes 1882.  Helene Schjerfbeck  Bild: Wikipedia

Hon levde under små omständigheter som finlandssvensk i Helsingfors. Fadern dog en för tidig död i tuberkulos och därefter levde familjen på moderns änkepension och på att hyra ut rum.
Vid fyra års ålder föll hon nedför en trappa och fick en allvarlig höftskada. Familjen hade ingen möjlighet att bekosta läkarvård och var därför tvungna att låta skadan självläka. Detta medförde att hon i resten av sitt liv fick leva med svåra smärtor och en haltande gång. Detta var troligen orsaken till att hon blev en mycket tillbakadragen person.


Helene Schjerfbeck
 Helene Schjerfbeck  1910-1911

Som elvaåring blev hon antagen till Finska Konstföreningens Ritskola, året var 1873.  Några år senare fick hon ett stipendium att för studera i Frankrike och med ytterligare stipendier kunde hon göra studieresor till Rom, Florens, Wien och St Petersburg men också den franska och brittiska kusten.



    Helene Schjerfbeck 1884-1885


Efter sina resor kom hon alltid tillbaka till Finland. Hon slog sig ner i Helsingfors där hon under några år undervisade vid Finska konstföreningens ritskola.
Med en blygsam palett var det inte lätt att göra sig gällande i en nationalromantisk period. Trots detta deltog hon i samlingsutställningar i bland annat Helsingfors och Åbo.
Hon lämnade senare storstaden för att flytta till landsbygden där hennes konst förfinades i en alltmer modernistisk riktning med ett avskalat och förenklat formspråk.


På väg till kyrkan Helene Schjerfbeck  1900.

Konsthandlaren och galleristen Gösta Stenman hade kontaktat Schjerfbeck 1913. Genom honom fick hon se originalmålningar av Juan Gris, Marie Laurencine, Tyko Sallinen och andra.
Hon inspirerades av inpressionister som Manet, van Gogh, Cézanne som hon studerade i nyutkomna konstböcker.


Helene Schjerfbeck 1915


Den 12 september 1917 öppnade Stenman hennes första separatutställning i sitt Helsingforsgalleri. Han köpte upp hennes målningar som han sålde i sin konsthandel i Helsingfors och snart kom de överens om ett kontrakt där han betalade henne lön.
År 1937 ordnades en separatatutställning i Sverige av Gösta Stenman på en konstsalong i Stockholm där hennes målningar fick ett entusiastiskt mottagande.


.


Helene Schjerfbeck 1944

Helene Schjerfbeck hör till förgrundsgestalterna inom den internationella modernismen. Hon levde mellan åren 1862 och 1946 och räknas som en av Nordens främsta och mest kända konstnärer. Hon fick pensions-och statsbidrag och förlänades orden Finlands vita ros.






Bild: Wikipedia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar