onsdag 20 juli 2011

Upphovskvinnan till den svenska barnboken!

Bild ur boken Prinsarnas blomsteralfabet , 1892

Många är de kvinnor som gjort en kulturell gärning utan att deras namn stannat kvar i historien. En som fortfarande omtalas och vars verk finns kvar är Ottilia Adelborg. Hon föddes 1855 och hann med mycket under sitt långa liv, som blev över åttio år.
Ottilia var mycket konstnärlig, en talang som hon ärvt efter fadern. Familjen lämnade Karlskrona efter faderns död och flyttade norrut för att så småningom slå sig ner i Stockholm. Där studerade hon vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack, och fortsatte sedan sina studier vid Konstakademin. Samtidigt med studierna påbörjade hon att illustrera bilder för barntidningar.
Hon trivdes inte i Stockholms konstvärld men fann så småningom sin plats i Gagnef i Dalarna dit hon kom för första gången 1902 och bosatte sig tillsammans med systana Maria och Gertrud 1903. Fyra år senare stod det egna huset färdigt.




Ottilia Adelborg gav upphov till den svenska barnboken och därmed den svenska barnbokskulturen.
Böcker som hon ha skrivt är: Prinsarnas Blomsteralfabet, Pelle Snygg och Barnen i Snaskeby. Hennes sätt att skriva så att bild och text passar ihop var något attdeles nytt för sin tid.


Knyppling tillhör spetsmuseet i Gagnef

Ottilia ritade flera knyppelmönster och startade dessutom en knyppelskola i Gagnef. Skolan finns fortarande kvar och har knyppelkurser för barn.
Ett stort antal knypplade spetsar samlades och köptes in av Ottilia och hennes vänner och är nu stommen i Spetsmuseet i Gagnef.




Gagnefs knyppelskola




Knypplerska, akvarell
Gagnefs museum

Numera finns det ett museum över hennes liv och verksamhet i Gagnefs gamla prostgård. Sedan år 2000 delar Gagnefs kommun ut det litterära Ottilia Adelborg-priset.
Syftet med priset är att lyfta fram ett kvinnligt konstnärskap som tilldelas en barnboksillustratör som verkar i Ottilia Adelborgs anda. Priset, som består av 20 000 kr och ett diplom med Adelborg-motiv, utdelas vartannat år den 6 december på årsdagen av Ottilias födelse. En jury nominerar tre illustratörer varav en pristagare röstas fram av kommunens barn i årskurs tre.
Ottilia  var också god vän och inspiratör för sin 20 år yngre väninna Elsa Beskow.

Blekinge museum



Blekinge museum




Nu ska vi nysta, 1905



Ottilia Adelborg 1855-1936

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar